Komoróczy Géza

Nyilatkozat

Hóman Bálint szobra ügyében

Hóman, akinek most szobrát tervezik felállítani, a 20. század első felének egyik jelentékeny történésze volt, munkái közül nem egy maradandó értékű. A történetírást odahagyván, hivatali működése során is sok embernek segített, állással, ösztöndíjjal; bizonyos érdemei nem tagadhatók. De miniszterként személyesen is részt vett a zsidótörvények kidolgozásában, helyeselte ezeknek a törvényeknek az elveit, erkölcsi felelősség terheli az aljas megkülönböztetésekért, a gyilkos politikáért. Ezt a felelősséget semmilyen bírósági felmentés nem vette, s nem is veheti le a válláról. Székesfehérvár, az ország, a történetíró szakma becsülete, becsületünk és hazaszeretetünk azt kívánja, hogy annak az embernek, aki még 1944 végén is kitartott a nyilas kormány mellett: annak ne legyen szobra sehol az országban, soha.

(A szerző professor emeritus [ELTE BTK])

Az Együtt székesfehérvári szervezete a június 12-i közgyűlésen elmondta állásponját mindenféle szoborállítási tervvel kapcsolatban. A képre kattintva olvasható a Hóman szoborral kapcsolatos álláspontunk.

A fórumban tiltakozni lehet, sőt érdemes a szobor felállítása ellen!

Hóman szobor Székesfehérváron

Re:Hóman szobor

Dátum: 2015.12.08 | Feladó: Ácsné

Negyven éve azt sem tudtam ki volt Hóman és van-e bármi ami az Ő tevékenységének "köszönhető", de azt tudom, hogy semmiképp nem tanácsos egy olyan embernek szobrot állítani, akinek volt bármilyen tevékenysége ami megkérdőjelezhető. Márpedig Ő ilyen ember volt.
Semmiképp nem állítanám példaképnek az utókor számára egy olyan embert aki azon munkálkodott, bizonyos vallási csoporthoz tartozó embereket a halálba küldjön. Jó lenne már őszintén és nyíltan beszélni ezekről a személyekről, és a tevékenységeikről.
Ha mégis felállítják, messze elkerülöm ezt a teret, mert nem tudnék jó érzéssel ránézni...őszintén sajnálnám,hogy az én városomban is "tisztelik" a zsidótörvények megalkotóját akik azon munkálkodtak, hogy minél több embert a halálba küldjenek.
Csalódtam a Polgármester Úrban, hogy ehhez a szégyenteljes dologhoz a nevét adta!

Hómann Bálint szobor

Dátum: 2015.12.08 | Feladó: Prof.Dr.Tóth Mihály

Tudtommal egy jelentősebb történeti munkát írt Hómann, de hát nem is a történettudományi munkássága miatt tiltakozom a szobor-állítás miatt, hanem a kiterjedt és minden jóérzésű ember által elítélt politikai és emberiesség elleni tevékenysége miatt

Re:Hómann Bálint szobor

Dátum: 2015.12.09 | Feladó: Együtt Fejér Megye

Professzor Úr!
Egyetértünk! Ezért is szavaztunk ellene, s reméljük a tiltakozás nyomán a város megváltoztatja álláspontját.

homann

Dátum: 2015.12.08 | Feladó: robi

nem vagyok történész, 30 éve azt se tudtam ki hómann.
azt se tudom kinek van igaza.
Viszont azzal egyetértek, hogy nem kéne megosztó embereknek szobrot állitani.
Amugyis lenne máshova is költeni a pénzt.

r

szobor

Dátum: 2015.12.08 | Feladó: Wolford Sándor

A polgármesternél e-levélben tiltakoztam a szobor állítás terve miatt.

Re:szobor

Dátum: 2015.12.09 | Feladó: Együtt Fejér Megye

Sándor, köszönjük!
Bíztatunk mindenkit hasonló levelek küldésére, és aki teheti személyesen is legyen jelen a 18-i közgyűlésen.

Tiltakozom Hóman szobra ellen

Dátum: 2015.12.08 | Feladó: But Sándor

Általánosságban az a véleményem, hogy nem szabad olyan szobrot állítani, ami nem összeforraszt, hanem megoszt. Olyat sem amelyik esztitikai, politikai, vagy emberi, humanitárius okokból bármely társadalmi csoportban félelmet kelt, fájdalmat okoz, ellenérzést vált ki, mert az ilyen szobrokat a végén előbb-utóbb ledöntik!

Konkrétan a II. VH utáni fejlett világban nem szabad olyan embernek szobrot állítani, aki tevőlegesen felelős többszázezer magyar zsidó kiírtásában, és végsőkig kitartott Szálasi nyilaskeresztes hatalma mellett. Hóman Bálint ilyen ember volt. Ezért történettudományi, oktatáspolitikai és városfejlesztői munkássága érdemeinek elismerése mellett sem állítható számára szobor, sehol Magyarországon.

<< 1 | 2 | 3

Új hozzászólás hozzáadása